Menü Bezárás

Tanácsok altatáshoz

💤 Néhány tanács az esti altatáshoz Michelle Kennedy: Ebadta kölyke nem alszik című könyvéből:
– 🛌 esti beszélgetés: gyermeked meséljen el 10-15 percben három olyan dolgot, amire a nap folyamán büszke volt, vagy aminek örült. Ez csökkenti az elbúcsúzástól való félelmet, levezeti a feszültséget és növeli az önbecsülését.
– 🌝 ülj az ágy szélére és kezdj el ásítozni – az ásítás ragadós, mint tudjuk!
– 😴 fektessétek le a játékokat együtt a helyükre, hogy lássa, nekik is aludniuk kell
– 🛀 vacsora után minél előbb fürdessük meg a gyermeket, ezután csendes idő következzen: mese, árnyjáték, társasjáték, csillagles..🎲🔭
– 🤗 mesélj neki a saját gyerekkorodról, óvodás/iskolás élményeidről, családi történetekről – imádni fogja, és ezentúl mindig ezt kéri majd!
– 🕢 figyelmeztesd előre, hogy hamarosan alvás idő lesz
– 📝 készíts “lefekvési ütemtervet”: egy lapra rajzold fel sorban, beszámozva a tennivalókat: “felvesszük a pizsamát”, “fogat mosunk”, “mesélünk”, “bilizünk”, “felkapcsoljuk az éjjeli lámpát”, “puszi és ölelés”. az egyes lépéseket filctollal kipipálhatjátok, Ugyanilyen táblázatot készíthetsz reggelre is.
– 👾 szörnyektől fél? Találjatok ki együtt szörnyes történeteket. Nevezzétek meg a szörnyeket, így könnyebb legyőzni őket!
– 👻 Készíts “szörnyspray”-t! Permetezzétek be vele az ajtót, ablakot és az ágy környékét.
– 🚫 tegyél ki “szörnyeknek belépni tilos” táblát: készítsétek el közösen. Közben próbálj vele arról beszélgetni, miért fél.